domingo, noviembre 30, 2008

WTSIM November 2008: Pork and quinces roast


Johanna of The Passionate Cook hosts this month´s WTSIM (Waiter, there´s something in my...Sunday Roast) and I would like to participate with this recipe, which is not at all original. In fact, a pork / quince Sunday roast is much more traditional than a pork / potato or a chicken / potato roast, since before the arrival of potatoes in Europe people did live without them (although it sounds weird nowadays). Neither potatoes nor tomato salad as side dish then, just meat and quince and a hint of spices and pomegranate molasses and some cous cous to accompany the whole. If you decide to try this traditional Greek recipe, choose a juicy pork piece, such as pork shoulder, as the oven tends to dry up the meat. The pomegranate molasses is my personal “seal” in the recipe but you can certainly prepare the roast without them; alternatively you can also add some orange juice or some tablespoons of Oporto or any other sweet wine, which are both perfectly suitable for this dish. Use a gastra (roaster in English, pavera in spanish) like mine or like these ones.

Serves 4

1 kilo of juicy pork meat in one piece (pork shoulder preferably or whichever you usually use)
3 -4 quinces
2-3 Tbsp pomegranate molasses (optional)
Salt
Pepper
Olive oil
Cous cous to serve with (optional)

Wash and rub well the quinces before cutting them in 8 pieces each. Keep the skin on, if you prefer so, as this will help the meat juices to form a thick sauce.
Use your (obviously very clean) hands to rub the meat with salt, pepper, olive oil and pomegranate molasses. Preheat the oven to 250°C and introduce your roaster inside. Cook for 15 minutes and reduce temperature to 190°C. Cook for another hour and half or so until golden brown. The quinces should have a deep brown red, sort of winy colour. If you use molasses, the colour of the meat will be much darker.
Serve with some cous cous, rice or green salad. Alternatively you can smash the quinces and serve them as puree – sauce with the meat but I prefer biting their soft juicy flesh.

10 Comments:

Blogger thepassionatecook said...

this sounds like a perfectly exotic version of our pork roast which i would so like to try! i love pomegranate and couscous and have always wanted to cook with quinced, but have never managed to. they don't feature in our diet other than in xmas bread. i will seek some out though and give your recipe a try!
thanks for taking part in WTISM!

10:42  
Blogger Heleni said...

Thank you Johanna! I am sure you will love the sweet and salty flavour of this dish. The quince Xmas bread you mention sounds very interesting.

17:04  
Blogger Marcela said...

Suena realmente delicioso, y con un sabor a plato antiguo, con especias y sabores agridulces. Lo tengo que probar sin falta... cuando haya membrillos acá claro.
Como acá no se usa mucho lo de asar pavos, creo que usaría más la palabra asadera en lugar de pavera. No sé cómo es en España.
El pan con membrillos quisiera probar también de hacerlo. ;)
Un beso grande,
Marcela

01:13  
Blogger Heleni said...

Gracias Marcela. Es realmente un plato muy "cálido". En realidad los membrillos fueron loa antecesores de las patatas de algún modo. En cuanto a lo de la pavera lo vi en la red. La verdad es que en España hay poca costumbre de asar en casa- de utilizar el horno en general- así que nunca he hablado con nadie sobre asaderas, creo... El pan que dice Johanna me llama también mucho la atención, creo que le voy a tener que pedir la receta... Un beso.

11:56  
Blogger Marcela said...

Me ha encantado pensar en los membrillos como antecesores de las papas en los asados y en otros platos seguramente... Tanto que lo hemos comentado en casa mientras comíamos. :D
Le pedimos juntas la receta a Johanna? Claro que yo tendré que esperar el otoño... así que voy sin apuro.
Un beso grande (y unos cariñitos a tu pequeña),
Marcela

12:03  
Blogger Heleni said...

Marcela, parece que estamos las dos conectadas al mismo tiempo. Yo porque Ariadna está durmiendo...Pediré la receta a Johanna y te la pasaré. Que tengas un día bonito.

12:06  
Blogger Marcela said...

Sí, casi parece un chat disperso por distintos posts... :D
No despertemos a Ariadna entonces, que tengas buen día vos también!

12:28  
Blogger Marcela said...

Y el comentario que te iba a dejar acá lo puse en el post equivocado, en el de las lentejas... uff, qué cabeza! :D
Un beso

12:29  
Blogger coby said...

miam miam

10:39  
Blogger MAMI said...

Ay que cosas tan ricas... hasta hambre me ha dado de solo ver...

Gracias por compartir

01:53  

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